Gréckokatolíci si pripomenuli 50. výročie mučeníckej smrti P. P. Gojdiča

17.07.2010 Prešov

Prešov 17. júla (TASR) - Archijerejskou svätou liturgiou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove začala sa dnes archieparchiálna odpustová slávnosť gréckokatolíkov venovaná 50. výročiu mučeníckej smrti blahoslaveného ...
Svätú liturgiu slúžil pri tejto príležitosti košický eparcha Milan Chautur. Ako zdôraznil v homílii, blahoslavený biskup a mučeník Peter Pavol Gojdič žil svätosť, ktorá znamená zameranie mysle a vôle na Boha. \"Prejavovalo sa to aj v jeho iných črtách - skromnosti a pokore. Nechcel prijať ani hodnosť biskupa, lebo sa necítil sa nato, a práve v tejto jeho skromnosti sa ukazuje jeho svätosť, \" zdôraznil Chautur.
\"Biskup Gojdič sa nenarodil svätým, on sa svätým stal. Veľkých ľudí nie je potrebné chváliť. Ich preslávili skutky, ktoré v živote vykonali. Bol človekom, ktorému za života sa dostalo tej cti, že ho nazývali, že je to biskup zlatého alebo dobrého srdca a otec sirôt a chudobných, \" vyjadril sa o mučeníkovi cirkevný historik Peter Šturák.
Okrem výročia mučeníckej smrti si pútnici pripomenuli aj 60. výročie jeho uväznenia totalitným režimom a 70. výročie vymenovania Gojdiča za sídelného prešovského biskupa. Na slávnosti sa zúčastnili stovky veriacich z Prešova a okolia, rehoľníci, približne 50 kňazov, a dvaja biskupi - okrem vladyku Chautura pricestoval aj pražský emeritný pomocný biskup Eugen Kočiš.
Pavel Peter Gojdič sa narodil 17. júla 1888 v Ruských Pekľanoch neďaleko Prešova v rodine gréckokatolíckeho kňaza. V roku 1927 bol v Ríme vysvätený za biskupa a stal sa apoštolským administrátorom Prešovskej eparchie. Za prešovského sídelného biskupa ho vymenovali 17. júla 1940. V apríli 1950 bol internovaný, následne uväznený a v nasledujúcom roku vo vykonštruovanom procese odsúdený na doživotné väzenie, stratu občianskych práv a konfiškáciu majetku. V deň svojich narodenín zomrel v roku 1960 vo väzení v Leopoldove. Pápež Ján Pavol II. ho blahorečil v roku 2001. Začiatkom roka 2008 udelili Gojdičovi vyznamenanie in memoriam Spravodlivý medzi národmi za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu.
 

Vyberte región

mark